De Stad is van Ons Follow

De Stad is van Ons

@luistertochten

Zeven virtuele luistertochten door een stad in lockdown

In de podcast De Stad is van Ons vertellen stadsbewoners over hun geluidservaringen tijdens de lockdown. Van de ene op de ander dag moeten ze zich verhouden tot een stad die totaal anders klinkt dan voorheen. Minder mensen op straat, winkels, horeca en scholen dicht. Het verkeer is minimaal, er komen nauwelijks vliegtuigen over en waar zijn al die toeristen gebleven?

De stad zingt noodgedwongen een toontje lager. Hoe ervaren stedelingen dat? Wat vinden ze prettig, wat onaangenaam, en wat missen ze? Vertrekkend vanuit hun actuele geluidservaringen komen zij tot verrassende vergezichten die misschien dichterbij liggen dan gedacht. Wie alle zeven afleveringen van De Stad is van Ons beluistert heeft een blauwdruk voor de stad van de toekomst in handen.

De Stad is van Ons is gemaakt door Renate Zentschnig. Jingle, montage en sounddesign aflevering 2 en 6: Anne Wellmer. Evelien van de Broek deed montage en sounddesign van aflevering 1, 3, 4, 5 en 7. De fieldrecordings in Amsterdam in Lockdown zijn gemaakt door Max van der Wal en Renate Zentschnig.

Grote dank aan alle geïnterviewden en studio Oorbit. Speciale dank aan Nelly Oudshoorn voor het gebruik van fragmenten uit haar compositie opus 31, Silent cities.
Credits fieldrecordings derden: Announcement-internationale-trein https://freesound.org/people/LG/sounds/74845/ In De Geschokte Stad. Oude Kerk “Hey Ronnie, is that the Dam Square?” By Marco Raaphorst https://aporee.org/maps/?loc=7246&m=satellite in De toeristische stad.  365873__jandre160108__grassy-field-ambience https://freesound.org/people/Jandre160108/sounds/365873/ In De Ongehoorzame stad en De Groene Stad.

Dank aan Lieven van Podcastnetwerk voor onschatbaar advies en het contact met Benjamin Bellamy. Daardoor zagen we bij Soundtrackcity het belang in van een eigen podcastserver.

De Stad is van Ons is een productie van Soundtrackcity en mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Amsterdam
Arts Society & Culture Documentary
Back to episodes of De Stad is van Ons
#7 De Zorgzame Stad

#7 De Zorgzame Stad

Season 1 episode 7
1 0 0
Amsterdam
Luister naar de laatste aflevering van De Stad is van Ons. Dit keer wandelen we door de zorgzame stad. We gaan op bezoek bij verpleegster Louise in het OLVG en bij psychiater Wilco. Wilco werkt in de dagbehandeling voor psychiatrische patiënten en met statushouders die net in Nederland zijn. Hoe ervaren mensen met een psychische problematiek de stille stad? Hoe moet je als statushouder integreren als je niemand mag ontmoeten?
#7 De Zorgzame Stad
#7 De Zorgzame Stad S1E7

Luister naar De Zorgzame Stad. In de laatste aflevering wandelen we door de zorgzame stad. We gaan op bezoek bij verpleegster Louise in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Hoe klonk het in het ziekenhuis tijdens de pandemie? Ook gaan we op bezoek bij psychiater Wilco. Wilco werkt in de dagbehandeling voor psychiatrische patiënten en met statushouders die net in Nederland zijn. Hoe ervaren mensen met een psychische problematiek de stille stad? Hoe moet je als statushouder integreren als je niemand mag ontmoeten?

En we kijken we terug op de coronatijd. Hoe hebben bewoners van Amsterdam deze periode ervaren? “Alleen samen krijgen we corona onder controle” was een van de slogans die werd gecommuniceerd. Hoe groot was het gevoel van saamhorigheid? Heeft de pandemie ons zorgzamer gemaakt voor de ander? Is de stad nu meer van iedereen?